Μινιμαλισμός: δραστηριότητες στο σπίτι τάξεις: Ε' και Στ

Μινιμαλισμός

Μίνιμαλ σημαίνει ελάχιστο, μικρό. Η μινιμαλιστική τέχνη είναι εκείνη που έχει λιτά σχήματα και πολύ καθαρή φόρμα. Υπάρχει μινιμαλιστική τέχνη στα εικαστικά, στην αρχιτεκτονική, στη φωτογραφία και φυσικά στη μουσική. 

Δες μερικά παραδείγματα μινιμαλιστικής αρχιτεκτονικής του Μις Βαν Ντε Ρόε

μερικές μινιμαλιστικές φωτογραφίες

Franko Fontana

Matthieu Venot


μερικά μινιμαλιστικά έργα τέχνης του εικαστικού Ντόναλντ Τζαντ






 Μινιμαλιστική μουσική!

η μινιμαλιστική μουσική έχει μεγάλη ιστορία. Πολλοί σημαντικοί συνθέτες έγραψαν και γράφουν μινιμαλιστική μουσική ήδη από τη δεκαετία του 1960. Mερικοί σημαντικοί συνθέτες: Τέρι Ράιλι, Στιβ Ράιχ, Φίλιπ Γκλας, Λα Μόντε Γιάνγκ, Μάικλ Νάιμαν και αρκετοί ακόμη άλλοι.

Η μινιμαλιστική μουσική είναι μία μουσική που βασίζεται κυρίως στο μοτίβα και -καθώς η μουσική είναι μία τέχνη του χρόνου- βασίζεται πολύ στην επανάληψη.

θα δούμε τρία σημαντικά παραδείγματα του συνθέτη Στιβ Ράιχ.

Ο Στιβ Ράιχ το 1972 έγραψε ένα κομμάτι που ονομάστηκε Clapping Music. 
η δομή του ήταν πολύ απλή. Ένα μόνο ρυθμικό μοτίβο που επαναλαμβάνεται.

Αρχικά παίζουν όλοι μαζί το ίδιο. Στη συνέχεια ένας κρατάει το ρυθμό και οι άλλοι "χάνουν" έναν χτύπο. Μοιάζει φοβερά πολύπλοκο ενώ στην πραγματικότητα είναι πολύ απλό. Υπάρχει μόνο ένα ρυθμικό μοτίβο και ένας κανόνας!


δες και άκου προσεκτικά! Δεν είναι παράξενο αν δεν το καταλάβεις. Απλώς απόλαυσε το! είναι από αυτά τα πράγματα που τα καταλαβαίνεις μόνο όταν τα δοκιμάζεις!



Μουσική και χορός


Η Αννα Τερέζα ντε Κεερσμαεκερ είναι μία πολύ σημαντική χορεύτρια και χορογράφος που ασχολείται πολύ με τη μουσική. Από τη δεκαετία του 1980 χορογραφεί επίμονα και καταπληκτικά τη μουσική. 
Δες τον τρόπο με τον οποίο χορογράφησε το clapping music που ακούσαμε πριν. Δύο ζευγάρια χερών δύο χορεύτριες, Επίμονη κίνηση με καθαρή μετακίνηση


Δες τώρα και το violin Fase που χορογράφησε το 1982
'Ακου τη μουσική προσεκτικά. Καταλαβαίνεις γιατί είναι μινιμαλιστική;
παρατήρησε το χορό της. Χορεύει τη μουσική δεν την περιγράφει. Οι κινήσεις της είναι λιτές, καθαρές, επαναλαμβανόμενες σχεδόν γεωμετρικές. Δεν είναι καταπληκτική;



δες τώρα ένα ντουέτο που έκανε για ένα άλλο έργο του Στιβ Ράιχ την ίδια χρονιά! πρόσεξε τι συμβαίνει με τις σκιές! πρόσεξε τι συμβαίνει με τον συγχρονισμό τους όταν όταν είναι ασυγχρόνιστος ο ήχος! Απόλαυσε το!




Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου